Boris & Menne
Boris Franssen 

Opleiding

  • Rechtsgeleerdheid (UvA)

  • Bedrijfskundig Management (Hogeschool Brabant)

  • Talent Ontwikkelingsprogramma, De Baak

  • Training Business Case Analysis, Solution Matrix, Londen.

Ervaring

Boris Franssen (1972) is partner en medeoprichter van de Blauwe Noordzee. Hij heeft als adviseur en trainer ruime ervaring in de culturele, maatschappelijke en (vermogens)fondsensector. Boris heeft in de afgelopen 15 jaar uiteenlopende organisaties geadviseerd en ondersteund op het gebied van capacity building en inkomstenontwikkeling (bijvoorbeeld IPSO, Museum het Schip, De Weekendacademie, Museum Meermanno, erfgoedinstellingen binnen een professionaliseringsprogramma van het Fonds voor Cultuurparticipatie) alsmede strategie & beleid (o.a. Accessibility, Buddy Netwerk). Hij was ook als adviseur werkzaam voor de SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) en FIN (Vereniging van Fondsen in Nederland) als resp. Projectleider Validatiestelsel Filantropie en lid van de Commissie Toezicht Vermogensfondsen van de FIN. Daarvoor was hij onder meer werkzaam voor het VSBfonds (projectadviseur) en bestuurslid van o.a. AMVJ Vermogensbeheer en het AMVJ Fonds.

 

Boris Franssen is gespecialiseerd in:

  • Strategie & beleid

  • Financieringsmodellen & inkomstenontwikkeling

  • Capacity building. 

Over Boris Franssen op GoedeDoelenAdvies.nl: 'Boris heeft een prettige manier van communiceren, denkt pro-actief mee, werkt snel en is ervaren in het werken met maatschappelijke organisaties'. Michael Baumeister, Porticus   

Marco de Souza, directeur-bestuurder Stichting Leerorkest: 'Boris Franssen heeft ons in korte tijd met enthousiasme en betrokkenheid ondersteund bij het ontwikkelen van een kunstenplan-aanvraag en het schrijven van een businessplan voor ons landelijk instrumentendepot. Hij grijpt heel snel het ‘DNA’, de ambities en onderscheidend vermogen van de organisatie en weet deze elementen om te zetten in heldere en inspirerende plannen’.

Joost van Lanschot, voorzitter FIN (Vereniging van Fondsen in Nederland): 'Boris Franssen heeft de FIN twee jaar lang intensief begeleid in het kader van het Validatiestelsel. Hij was een drijvende kracht achter de commissie die voorstellen ontwikkelde ter zake van gedragscode, normering en toezicht. Heel waardevol'.

Publicaties (o.a.)

 
Menne Scherpenzeel

Opleiding

  • Doctoraal Onderwijskunde UU

  • Master of Not for profit Management, TiasNimbas  Business School

Ervaring

Drs. Menne Scherpenzeel MPM (1964), partner en mede-oprichter van de Blauwe Noordzee, heeft jarenlange ervaring in de non-profitsector. Na een loopbaan bij onder meer de Nederlandse Hartstichting en het VSBfonds, zowel op adviseurs- als managementniveau, was hij werkzaam als directeur-bestuurder van SailWise en is hij nu directeur van Crohn & Colitis NL. Drijfveren in zijn werk zijn inhoud en creativiteit. Hij is in staat om een vraagstuk snel te analyseren en wordt gewaardeerd om zijn bindend vermogen.

Bestuursfunties

Menne was tot voor kort bestuurslid van NOV (portefeuilles zorg en financiering tot 2020 en waarnemend voorzitter van 2017 – 2019) en bestuurslid van Nederland Filantropieland (portefeuille vrijwilligers tot 2020). Met ingang van 2021 is hij lid van de adviescommissie van Fonds Gehandicaptensport.